Γ. ΨΙΛΑΚΗΣ: Ο σεφ του... Ομπάμα
Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαραγκουδάκη
Η μαμά του ονειρευόταν ότι ο γιος της θα γίνει δικηγόρος ή γιατρός αλλά με λύπη της κατάλαβε ότι ο γιος της θα κατέληγε… σεφ! Βέβαια, η επιλογή αυτή του γιου της την έκανε αμέσως ευτυχισμένη, καθώς γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ακολούθησε ένα επάγγελμα που του αρέσει και, μάλιστα, είναι πολύ καλός σε αυτό. Γεγονός που το μαρτυρούν οι δεκάδες βραβεύσεις του στο εξωτερικό και την Ελλάδα αλλά και οι διθυραμβικές κριτικές του στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Ο λόγος για τον σεφ Μιχάλη Ψιλάκη.
Ο κ. Ψιλάκης είναι Ελληνας, γιος...
μεταναστών πρώτης γενιάς και ο πρώτος σεφ από το εξωτερικό που κάλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, για το δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πέρυσι, για να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Το μενού που ενθουσίασε τους προσκεκλημένους του Λευκού Οίκου είχε: τόνο με φέτα, τουρσί και κομματάκια από πεπόνι, μουσακά, κουνέλι με σαλιγκάρια, τραχανά με χαλούμι, ψητό χταπόδι με μανιτάρια, μάραθο και πράσο, αρνίσιο γύρο με τζατζίκι.
Φέτος βρίσκεται στη Μελβούρνη, επίσημος προσκεκλημένος του μεγάλου Φεστιβάλ Ποτού και Φαγητού, που διεξάγεται στην πόλη και το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Μαρτίου, θα παραδώσει μαθήματα ελληνικής μαγειρικής.
Μια μέρα αργότερα, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, θα συνεργαστεί με τον πολυβραβευμένο Ελληνα σεφ της Αυστραλίας Γιώργο Καλομπάρη, στο εστιατόριο του τελευταίου, «The Press Club», για να παρουσιάσουν σε εκατοντάδες Αυστραλούς «σύγχρονα ελληνικά πιάτα».
Βιογραφικό
Ο Μιχάλης Ψιλάκης κατάγεται από την Κρήτη, από τη μεριά του πατέρα του και από τη Μεσσηνία, από τη μεριά της μητέρας του.
Γεννήθηκε το 1968 στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Είναι το μεγαλύτερο από τα 15 παιδιά της οικογένειας Ψιλάκη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος μεγάλωσε με την ελληνική νοοτροπία, παρότι ζούσε στο εξωτερικό. Στα σχολικά του χρόνια, οι γονείς του τού επέτρεπαν να κάνει παρέα μόνο με Ελληνες, ενώ κάθε βράδυ όλη η οικογένεια έτρωγε μαζί παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Επίσης, για 15 συναπτά έτη έκανε μαθήματα ελληνικών χορών.
Αφού σπούδασε λογιστική, έβαλε πλώρη και για δεύτερο πτυχίο (νομικής), δουλεύοντας παράλληλα ως σερβιτόρος στα «Friday's» για να κερδίσει τα προς το ζην. Σε ηλικία 23 ετών άνοιξε την πρώτη του τρατορία και λίγα χρόνια αργότερα το πρώτο του ελληνικό εστιατόριο, «Ονειρα». Η καταξίωσή του στη νεοϋορκέζικη σκηνή ήρθε με τον «Ανθό», που προσέφερε πρωτότυπα πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.
Σήμερα είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο τεσσάρων ετών, ενώ δουλεύει εδώ και οκτώ χρόνια ως επαγγελματίας σεφ, έχοντας κερδίσει ένα αστέρι Μισελέν.
Ποια είναι η μυστική συνταγή που στέφεται με αστέρια Μισελέν και κερδίζει τις πιο ζηλευτές διεθνώς γαστρονομικές διακρίσεις; Το φαγητό της μαμάς (από την Καλαμάτα) εκλεπτυσμένο.
Πολλά από τα υλικά του τα εισάγει από την Ελλάδα. Αρωματικά βότανα από τα βουνά της Θράκης. Τυριά από την Κρήτη και τον Δομοκό. Αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σύκα κ.ά.) από την Αρτα.
Ο ίδιος προσπαθεί να πείσει το νεοϋορκέζικο κοινό ότι η ελληνική κουζίνα αξίζει μια θέση ανάμεσα στις εθνικές κουζίνες της «υψηλής μαγειρικής». Και από ό,τι φαίνεται το καταφέρνει, σε συνεργασία με τον σεφ Γιώργο Καλομπάρη. Μαζί έχουν αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο, ως πρεσβευτές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στα πέρατα του κόσμου.
ΤΟΛΜΗ
Ο κ. Ψιλάκης είναι Ελληνας, γιος...
μεταναστών πρώτης γενιάς και ο πρώτος σεφ από το εξωτερικό που κάλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, για το δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πέρυσι, για να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Το μενού που ενθουσίασε τους προσκεκλημένους του Λευκού Οίκου είχε: τόνο με φέτα, τουρσί και κομματάκια από πεπόνι, μουσακά, κουνέλι με σαλιγκάρια, τραχανά με χαλούμι, ψητό χταπόδι με μανιτάρια, μάραθο και πράσο, αρνίσιο γύρο με τζατζίκι.
Φέτος βρίσκεται στη Μελβούρνη, επίσημος προσκεκλημένος του μεγάλου Φεστιβάλ Ποτού και Φαγητού, που διεξάγεται στην πόλη και το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Μαρτίου, θα παραδώσει μαθήματα ελληνικής μαγειρικής.
Μια μέρα αργότερα, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, θα συνεργαστεί με τον πολυβραβευμένο Ελληνα σεφ της Αυστραλίας Γιώργο Καλομπάρη, στο εστιατόριο του τελευταίου, «The Press Club», για να παρουσιάσουν σε εκατοντάδες Αυστραλούς «σύγχρονα ελληνικά πιάτα».
Βιογραφικό
Ο Μιχάλης Ψιλάκης κατάγεται από την Κρήτη, από τη μεριά του πατέρα του και από τη Μεσσηνία, από τη μεριά της μητέρας του.
Γεννήθηκε το 1968 στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Είναι το μεγαλύτερο από τα 15 παιδιά της οικογένειας Ψιλάκη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος μεγάλωσε με την ελληνική νοοτροπία, παρότι ζούσε στο εξωτερικό. Στα σχολικά του χρόνια, οι γονείς του τού επέτρεπαν να κάνει παρέα μόνο με Ελληνες, ενώ κάθε βράδυ όλη η οικογένεια έτρωγε μαζί παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Επίσης, για 15 συναπτά έτη έκανε μαθήματα ελληνικών χορών.
Αφού σπούδασε λογιστική, έβαλε πλώρη και για δεύτερο πτυχίο (νομικής), δουλεύοντας παράλληλα ως σερβιτόρος στα «Friday's» για να κερδίσει τα προς το ζην. Σε ηλικία 23 ετών άνοιξε την πρώτη του τρατορία και λίγα χρόνια αργότερα το πρώτο του ελληνικό εστιατόριο, «Ονειρα». Η καταξίωσή του στη νεοϋορκέζικη σκηνή ήρθε με τον «Ανθό», που προσέφερε πρωτότυπα πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.
Σήμερα είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο τεσσάρων ετών, ενώ δουλεύει εδώ και οκτώ χρόνια ως επαγγελματίας σεφ, έχοντας κερδίσει ένα αστέρι Μισελέν.
Ποια είναι η μυστική συνταγή που στέφεται με αστέρια Μισελέν και κερδίζει τις πιο ζηλευτές διεθνώς γαστρονομικές διακρίσεις; Το φαγητό της μαμάς (από την Καλαμάτα) εκλεπτυσμένο.
Πολλά από τα υλικά του τα εισάγει από την Ελλάδα. Αρωματικά βότανα από τα βουνά της Θράκης. Τυριά από την Κρήτη και τον Δομοκό. Αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σύκα κ.ά.) από την Αρτα.
Ο ίδιος προσπαθεί να πείσει το νεοϋορκέζικο κοινό ότι η ελληνική κουζίνα αξίζει μια θέση ανάμεσα στις εθνικές κουζίνες της «υψηλής μαγειρικής». Και από ό,τι φαίνεται το καταφέρνει, σε συνεργασία με τον σεφ Γιώργο Καλομπάρη. Μαζί έχουν αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο, ως πρεσβευτές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στα πέρατα του κόσμου.
ΤΟΛΜΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου